Jak je to s vitamínem C

Je to takové zaklínadlo, které stále slyšíme (a sami říkáme): jezte hodně vitaminu C, ať jste zdraví. Jak je to však doopravdy s vitaminem C a ve kterých potravinách je céčka nejvíc? Pro někoho to bude možná překvapivé zjištění, ale citron na tom není (navzdory své pověsti) z hlediska obsahu vitaminu C zdaleka nejlépe.

Myslím, že citron je v tom trochu nevinně, podle mě to souvisí s jeho jménem, které začíná na písmeno C, tedy si každý automaticky spojí toto tropické ovoce s vysokým obsahem vitaminu C. Například černý rybíz začíná na Č a přitom má obsah vitaminu C více než trojnásobný.

Vybrali jsme pouze pár příkladů potravin, v kterých můžeme najít zajímavý obsah vitaminu C, jehož doporučená denní dávka je pouhých 75 mg. Množství uvádíme v mg/ 100g potraviny. Jasným vítězem jsou čerstvé šípky (747 mg!!!), s velkým odstupem je na druhém místě nať petržele (179 mg), následuje černý rybíz (166 mg), paprika (150 mg), křen (120 mg), brokolice (114 mg), kapusta růžičková (96 mg) a nať celeru (89 mg). Nevýhodou brokolice a růžičkové kapusty je fakt, že je málokdy konzumujeme v syrovém stavu a tepelnou úpravou se samozřejmě vitamin C ničí a jeho obsah klesá až k naprosto nevýznamným hodnotám, spíš bych si tipnul, že až k nule. A kdeže je favorit citron? Citron (49 mg) je na tom podobně jako jarní cibulka a cibule (43 mg) a zelí červené (51 mg). Před citron se ještě řadí kapusta (70 mg), jahody (67 mg), petržel (67 mg) a pažitka (56 mg).

Zatímco v sezoně není pro někoho problém spořádat půl kila jahod (= 335 mg vitaminu C, více než čtyřnásobek doporučené denní dávky), 100 g pažitky málokdo sní jen tak na posezení.