Zaplatíme – vyhodíme

Tento článek opět navazuje (už je to úplný seriál…) na předchozí článek Svět malých čísel a taky povídání Kolik nás letos stál vánoční kapr. Přesněji by se to dalo vyjádřit spíš tak, že ho rozšiřuje. Je to v podstatě pořád stejná písnička a otázka: může se nám stát, že plýtváme a ani si to neuvědomujeme? Vydáváme peníze za něco, co vzápětí vyhodíme?

Na minulém příkladu banánů jste to viděli jasně a převedeno do tzv. velkých čísel už to je velmi vážná věc s výrazným ekonomickým a ekologickým dopadem. Proto se ještě jednou zaměříme na pár snadno měřitelných potravin a uvidíme, jak to dopadne…

O rybím filé jsme dokonce natočili i video, asi jste ho viděli. Každý na to řekne: „No jo, to není žádná novinka, každé maso, a hlavně to rybí, obsahuje přece především vodu“. To je sice pravda, ale pokud nám z 1 kg zakoupeného mraženého filé, zůstane 245 g rybího masa na talíři, nemůžu se ubránit pocitu, že jsem zaplatil za něco, co jsem ve skutečnosti vůbec nedostal. Při ceně např. 200 Kč / kg filé, to znamená, že jsem koupil rybí maso v podstatě za cenu 816 Kč/ kg!!!

Z uzených lososových bříšek si občas děláme výbornou rybí pomazánku. Je to docela drahý špás, vyjdou na 369 Kč/ kg. Přitom ze 170 g masa – vyhodíme 52 g kůže – to je celých 31 %! Zaplatili jsme 63 Kč, ale vzápětí jsme 19 Kč vyhodili.

U citronu záleží na odrůdě, jsou některé druhy s velmi silnou a dužnatou kůrou, jiné mají kůru tenkou. Paradoxně v obchodě raději sáhneme po citronech větších – a to jsou právě ty se silnou kůrou, kterou stejně většinou vyhodíme. Zaplatíme a vyhodíme. Pokusy jsme tentokrát udělali dva – s odlišnými odrůdami. Pro zjednodušení počítáme s cenou 50 Kč/ kg citronů.

  • 143 g citron = 66 g kůry = 3,30 Kč vyhodíme (odpad 46 %)
  • 145 g citron = 104 g kůry = 5,20 Kč vyhodíme (odpad 72 %)

Proč to všechno píšu?

Kdo se chce zabývat efektivním a úspěšným šetřením, musí začít u malých čísel.