Kolik nás letos stál vánoční kapr?

Zdánlivě jednoduchá a snadno zodpověditelná otázka v sobě ovšem skrývá jeden háček (hahaha). Souvisí to s naším dávným tématem Zaplatíme – vyhodíme. Napadlo mě to v okamžiku, kdy jsem dokončil veškerou práci spojenou s přípravou kapra ke sváteční večeři.

Ráno jsme si přímo z kádě vybrali lysého fešáka o váze 3,8 kg a večer ležely na míse připravené kapří filety o váze lehce přes dvě kila, přesně, 2,02 kg. Z kapra jsem odřezal hlavu, ocas a ploutve, vytáhl vnitřnosti a stáhl kůži. Z hlavy a vnitřností vaří naše babička vynikající rybí polévku, tedy nepřijdou úplně tak nazmar. Ale v podstatě se dá říct, že téměř polovina z živého kapra se vyhodí. A pro toho, kdo nevaří polévku, to platí zcela jistě. Při ceně 125 Kč/ kg je to 222 Kč zaplacených a vyhozených. Kapr stál 475 Kč, kdybychom tedy rozpočítali cenu kapřího masa na zaplacenou cenu za živou rybu, vyšel by nás kapr na 235 Kč/ kg. To je docela dost… Zdenka na to řekla, že to je přece samozřejmé, že se žádné zvíře nespotřebuje úplně celé, vždycky je nějaký odpad.

Ano, je to bezpochyby samozřejmé, ale z finančního pohledu je to také zajímavé. Dobrou chuť!