Proč sedm vajec?

Vypadá to jako taková pověrčivost nebo magie. Ale není na tom nic až tak kouzelného. Vaříme sedm vajec, protože se jich do nejmenšího rendlíku vejde přesně sedm. Tak je to jednoduché.

Tímto jednoduchým způsobem šetříme nejenom energii při vaření, ale hlavně náš čas. Vajíčka totiž jíme poměrně často, jsou součástí skoro každé pomazánky a připadá nám zbytečné vařit si ráno dvě vajíčka ke snídani a odpoledne několik dalších vajec do pomazánky.

Tedy vaříme rovnou sedm vajec natvrdo, úspora vody při zaplnění malého rendlíku sedmi vajíčky je evidentní, méně vody se samozřejmě rychleji uvaří, takže ušetříme také energii potřebnou k přivedení vody k varu. I na následné zchlazení spotřebujeme méně vody. Pět vajec většinou spotřebujeme do pomazánky (tvarohová, vajíčková, cizrnová, řepová…) a dvě vejce si vždycky najdou nějaké zájemce.